Kjemikeren svarer

Hva skjer med tennene når vi drikker Cola?

Spørsmål - fra Helene:
Hei jeg har et prosjekt i kjemi, der jeg skal snakke om syreskader på tennene. Jeg lurte derfor på om dere har en reaksjonsligningen som viser hva som skjer når coca cola eller noe annet stoff med ph mindre 7 skader tennnene.

Svar fra Tor Hemmingsen

Som en generell regel sier en at syreangrep finner sted ved pH lavere enn 4,5. Således er juicer, leskedrikker etc med på å løse ut kalsium fra tennene. Tannemalje er laget av et slitesterkt mineral, hydroxyapatitt (Ca5(PO4)3OH, som består av kalsium og fosfat. Fluorid er med på å beskytte dette mineralt mot syreangrep. Fluoridets funksjon er at den bytter ut hydroksylgruppen, og derved øker motstandsevnen til syre rundt ti ganger.

Fra Halvor Aarnes’ kompendium ”Bakterier og virus”, (se http://biologi.uio.no/plfys/haa/system/virus.pdf) er følgende avsnitt gjengitt som forteller om bakterienenes rolle ved syreangrep:

”I munnen hos barn før tennene kommer ut dominerer melkesyrebakterier og aerobe streptokokker. På tennene kan det generelt vokse anaerobe bakterier både på overflaten og i periodontale lommer (gingiva) som gir gingivitt. Sure glykoproteiner fra spyttet festes til tennene hvor det kan vokse bakteriekolonier spesielt arter av Streptococcus f.eks. S. sanguis, S. sobrinus, S. mitits, S. mutans, hvor det etter hvert dannes plaque med også gir vekstmuligheter for andre organismer som Fusobacterium, Actinomyces, Rothia, Capnocytophaga, streptokokker og spirochaeter. Matrester mellom tennene gir næring til bakterienes metabolisme. Sure forbindelser fra plakk gir dental karies som ødelegger overflaten på tennene. Høyt sukkerinnhold gjør at meleksyrebakterier fermenterer sukker til melkesyre som bryter ned emaljen. Straks emaljen er nedbrutt, vil proteaser fra bakteriene bryte ned innholdet i tennene. Sukrose omdannes i S. nutans og S. sobrinus av enzymet dekstransukrase til dekstraner som fester seg til tennene. Dette gir feste for andre bakterier. Fluorid i kalsiumfosfatkrystallene gjør dem mer resistente mot nedbrytning av syrer. Syreskader på tennene forårsakes av sure fruktsafter og sukkerdrikker. Leptotrichia buccalis lever i et polysakkarid matriks og gir dental karies, gir plakk på tenner. Streptococcus sanguis og Streptococcus nutans lager melkesyre som gir lav pH hvis sukkerinnholdet i munnen er høyt. Trekker kalsium ut fra tennene. Fluorid (F-) gir beskyttelse mot syreskader ved å holde på kalsium.”

(Vist 11186 ganger.)

Emne(r): syre, tenner,

Vis alle emner