Kjemikeren svarer

Forsøk med naturgass?

Spørsmål - fra Annette:

Hei!
Jeg er en jente på 18 år og går på videregående skole, VK1 allmenne fag. For tiden holder vi på med et prosjekt i kjemi. En liten del av prosjektet er å utføre et forsøk, og jeg lurer på om dere har noen forslag til forsøk som jeg kan utføre hjemme eller på skolen. Forsøket må være noe innenfor naturgass.
Håper på svar!

Svar fra Truls Grønneberg og Nina Aas

God dag Annette,

Naturgass er stort sett det samme som metan. Hvis du har tilgang til metan fra en gassflaske (f.eks. på skolen), kan du vise at metan er lettere enn luft, brennbar og eksplosiv i blanding med luft. Har du ikke metan, kan du lage det ved å blande natriumacetat og natronkalk (en blanding av NaOH og Ca(OH)2) og varme blandingen. Det er ikke helt risikofritt og bør ikke gjøres hvis du ikke har en kjemiker til stede. Du kan også skaffe deg metan fra myrgass eller ved å lage din egen biogass. Biogass er en blanding av metan og karbondioksid, og karbondioksiden kan fjernes ved å boble gassen gjennom lut. Som du ser er det ikke lett å gjøre kjemiforsøk med metan: det tar tid å gjøre forsøkene, og man må kunne kjemi.

Truls Grønneberg

Hei Annette,

og takk for spørsmål. Jeg jobber i Statoil og har diskutert spørsmålet ditt med en kollega. Ingen av oss ville anbefale forsøk med gass hjemme eller på skolen - risikoen for at noe kan gå galt er stor! Vi er ganske drillet i dette med å tenke på H (helse) og M (miljø) og S (sikkerhet). I tillegg jobber vi nok i større skala enn det du kommer til å gjøre men ut i fra vår vurdering er altså anbefalingen at du holder deg til teorien hva gass angår.

Hilsen fra Nina Aas

(Vist 11456 ganger.)

Emne(r): naturgass, metan,

Vis alle emner