Kjemikeren svarer

Hva skjer ved elektrolyse av mosefjerner?

Spørsmål - fra Åsmund:
hei. jeg ville egentlig foreta elektrolyse av vann, i mangel av natriumsulfid løste mosefjerner(ammoniumsulfat og jernsulfat) i vann. så helte jeg oppi litt klor og vesken ble straks gulbrun.det luktet også veldig sterkt. salmiakk kansje. så førte jeg strøm igjennom(18v) v.h.a kobberledninger og det boblet veldig. væsken ble klar blå. den positive ledningen ble helt borte mens den andre fikk en svart utfelling. på bunnen samlet det seg både et brunt og et gult stoff. det jeg lurer på er om det ble dannet hydrogengass eller om det eventuelt var andre gasser som boblet.og hva som farget vannet klart blått?

Svar fra Tor Hemmingsen

Klor reagerer også med ammoniakk i gassfase til kloramin, 2NH3 + Cl2 = NH4Cl + NH2Cl. Kloramin kan også lages ved reaksjon mellom ammoniakk og hypokloritt i vannløsning ved pH > 8. Kloramin er en gul væske med frysepunkt -66 ºC som er eksplosiv både i væskeform og fast form, men dampen og en vannløsning er stabile. Gassen kloramin gir sterk irritasjon i luftveier, øyne og slimhinner, og irriterer huden. En bør derfor unngå denne. Salmiakk og klorin er derfor ingen god kombinasjon i vaskevannet!

Når du utførte elektrolyse fikk du frigitt kobberioner. Disse vil danne et kraftig blåfarget kompleks med ammoniakk. Cu2+ + 4 H2O = Cu(NH3)42+.

Foruten oppløsning av kobberstaven vil du kunne få oksidasjon av vann til oksygengass ved den positive elektroden. Det vil også dannes gass ved den andre kobberelektroden som da er negativ pol. Her vil vann reduserer til hydrogengass.

(Vist 12837 ganger.)

Emne(r): mosefjerner, klor, elektrolyse, ammoniakk,

Vis alle emner