Hvorfor tenner en fyrstikk?
Spørsmål - fra Anonym:
Hvorfor tenner en fyrstikk? Eventuelt hvordan kjemisk reaksjon får svovelen under tenningen?
Svar fra Jorunn Sletten
Ripeflaten på fyrstikkeskene inneholder rødt fosfor. Fyrstikkhodene inneholder kaliumklorat, KClO3, (som oksidasjonsmiddel) og svovel eller antimontrisulfid, Sb2S3, som brennmateriale. Dessuten er det knust glass og/eller sand samt et bindemiddel både i ripeflate og i fyrstikkhode.
Når man stryker en fyrstikk mot ripeflaten, rives en liten mengde fosfor løs fra ripeflaten og kommer i kontakt med perklorat fra fyrstikkhodet. Friksjonsvarmen (forårsaket av at glasspulver/sand gnis mot hverandre) er tilstrekkelig til at den lille mengden av fosfor og kaliumklorat tar fyr, under dannelse av P2O5 og KCl. Reaksjonen er sterkt eksoterm (avgir mye varme), og KClO3 i fyrstikkhodet varmes opp så mye at forbindelsen begynner å spaltes: 2KClO3 ---> KCl + O2. Varmen og oksygengassen fra denne reaksjonen fører til at svovelet begynner å brenne: S + O2--> SO2. (Med Sb2S3 som brennmateriale i fyrstikkhode vil forbrenningen gi Sb2O3 og SO2).
Og nå er det varme og flamme tilstrekkelig til av veden i fyrstikken tar fyr.
I en fyrstikk av den typen som tenner når man stryker den mot en hvilken som helst flate, er både fosfor og kaliumklorat tilstede i fyrstikkhodet.
(Vist 15822 ganger.)