Kjemikeren svarer

Hva er en fusjon?

Spørsmål - fra katinka:
hei! Jeg lurte på om dere har en god definisjon på hva fusjon er og hvordan denne prosessen foregå.. mellom hvilke stoffer er vanligst+ hva og hvor og til hva brukes det? på forhånd takk:)

Svar fra Jorunn Sletten

Hei,

Ved fusjon kombineres to atomkjerner til en ny, tyngre atomkjerne. Det mest kjente eksemplet på fusjon er sammensmelting av to hydrogenkjerner til å gi en heliumkjerne. I denne prosessen frigjøres en stor mengde energi. Det er reaksjoner av denne type som er ansvarlig for energiproduksjonen på sola. Fusjonsprosessen danner også grunnlag for hydrogenbomben.

Atomkjerner har positiv ladning og frastøter hverandre. Det kreves derfor mye energi for å tvinge atomkjerner til å smelte sammen. Ved kombinasjon av to atomkjerner som til sammen har en atommasse mindre enn jerns atommasse, vil man likevel få en energigevinst ved sammensmeltingen. For at atomkjernene skal oppnå så stor hastighet at en fusjon kan finne sted, kreves det en temperatur på flere millioner grader (slik som man finner på sola). Det utføres mye forskning for å utvikle en fusjonsreaktor.

Du kan finne flere detaljer om fusjon på nettstedene:

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/Hbase/NucEne/fusion.html

og

http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_fusion

Jorunn

(Vist 13156 ganger.)

Emne(r): fusjon,

Vis alle emner