Faggrupper

Analytisk

Historie

Katalyse

Kjemometri

Kvantekjemi

Makro

Matkjemi

Organisk

Undervisning

Uorganisk

Lokalavdelinger

Bergen

Grenland

Nord-Norge

Oslo

Rogaland

Trondhjem

Østfold

Østfold avdeling

av Norsk kjemisk selskap

Hjem

Eldre møter

Del...Selskapet

Om NKS

Hovedstyret

Vårt tidskrift
[Tidskriftet Kjemi]

Medlems bedrifter

Møteprogram 2005

26. januar

Generalforsamling og bedriftsbesøk hos Arizona Chemical AS

ArizonaChemical –Omvisning

Arizona Chemical ga en fyldig orientering om produktene og prosessen ved deres fabrikk på Greåker. De kjøper inn tallolje, som er et biprodukt fra treforedlingsindustrien, og destillerer denne til flere produkter med forskjellig kokepunkt. Vi fikk høre at disse produktene inngår i flere typer varer som for eksempel tyggegummi og maling.

14. april

Maling og trebeskyttelse

Trond Hansen fra Jotun

Trond Hansen fortalte oss historien bak utviklingen av Jotuns malingsprodukter. Fra den tiden alle produktene var oljeløselige og frem til dagens vannbaserte produkter. Vi fikk også høre om råtesopp og behovet for skikkelig grunning av treverket før malingen kan påføres.

28. september

Tensidkjemi

Trygve Tveterås fra Unger fabrikker

Unger fabrikker er Skandinavias eneste fabrikk for fremstilling av anioniske tensider. De kjøper inn både planteoljer og syntetiske substrater som blir sulfatert i Ungers enestående prosess. Vi fikk høre hvordan moderne ”såpekokere” jobber og hvilke egenskaper de forskjellige produktene har.

26. oktober

Dopingmidler og hvordan juksemakerene tas

Hanne Lund fra Dopinglaboratoriet ved Aker

Vi fikk en innføring i hvordan dopinganalysene utføres og hvor komplisert det kan være å påvise en sikke positiv prøve. Selve doping-preparatet omdannes ofte hurtig i kroppen til metabolitter som kan være identiske med naturlige forbindelser i kroppen. Naturlige hormonsvingninger, spesielt hos kvinner, kan også vanskeliggjøre påvisningen. Vi fikk høre om et godt internasjonalt samarbeid i kampen for å holde juksemakerne borte fra idretten.

24. november

Fyrverkeri

Ola Nilsen fra UiO

Ola Nilsen ga oss et meget interessant foredrag med kontrollerte eksperimentelle innslag i hvordan fyrverkeri virker. I tillegg til utviklingshistorien for svartkrutt fikk vi høre at renheten på metallsaltene (som omgir kruttblandingen) har stor betydning for hvilke farger raketten vil vise.


Om nettsidene til NKS  | Feil meldes webmaster