Program 1999

Generalforsamling onsdag 17. februar 1999 kl. 19.00 på Nycomed Imaging, Nycoveien 2, Oslo.

Dagsorden:

1. Konstituering.
2. Valg av møteleder, sekretær og to medlemmer til å underskrive protokollen.
3. Styrets årsberetning for 1998.
4. Regnskap for 1998.
5. Budsjett for 1999.
6.Valg av styre, revisorer og rådsmedlemmer
7. Foredrag ved Per Foss, Nycomed Imaging AS
"FORSKNING OG UTVIKLING I NYCOMED AMERSHAM"

Bevertning etter generalforsamlingen.

Torsdag 18.mars kl. 19.15, Auditorium 3, Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo (inngang Apalveien):

Instituttsjef dr.odont. Arne Hensten Pettersen, Nordisk institutt for odontologisk materialprøvning holder foredraget

" Moderne dentale materialer. Magi eller kjemi?"

Tannlegen benytter resin-baserte materialer, sementer, legeringer, keramer og alle kombinasjoner av dette. Dagens dentale materialer er ofte basert på avansert kjemi. De er utviklet for annen virksomhet og adoptert/adaptert for bruk i det meget korrosive miljø som munnhulen representerer. Sterk belastning, slitasje, fuktighet og mikrober setter helt spesielle krav til tannfyllingsmaterialer.

Etter foredraget vil det bli enkel servering.

Alle er hjertelig velkomne.

Tirsdag 20 april kl. 19.15

Auditorium 3, Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo (inngang Apalveien)

Professor Claus Jørgen Nielsen ved Kjemisk Institutt UiO vil holde foredraget

" Karbonylforbindelser i luften - hva gjør de der, hvor kommer de fra og hva blir de til?"

Alle organiske forbindelser som slipper ut i luften, omdannes før eller siden til CO2. Oksidasjonen skjer over mange trinn, hvor bl.a. karbonylforbindelser dannes som mellomprodukter. I foredraget vil det bli gjort rede for de grunnleggende prinsipper for atmosfærens kjemi, for de viktigste reaksjonsmekanismene i den oksidative nedbrytningen av organisk materiale, og for karbonylforbindelsenes sentrale rolle som kilde til radikaler. Det vil bli vist eksempler på aktuell forskning innen atmosfærekjemi ved Kjemisk institutt, UiO.

Etter foredraget vil det bli enkel servering

HASSEL FORELESNINGEN 1999

Årets Hassel-forelesning holdes mandag 10. Mai kl. 11.15
i Auditorium 2, Kjemibygningen, Blindern (inngang Apalveien), Universitetet i Oslo

Professor John A. Pople som ble tildelt nobelprisen i Kjemi for 1998 for sitt arbeid med å utvikle beregningsmetoder som gjør det mulig å bruke datamaskiner til å simulere molekylers struktur, egenskaper og reaksjoner, vil holde årets Hasselforelesning over emnet:

"Theoretical Chemical Models"

John A. Pople er britisk statsborger, født i Wien i 1923 og har Ph. D. fra Cambridge University. Han var professor ved Carnegie Institute of Technology i Pittsburg , USA mellom 1950 og 60, og ved University of California, San Diego fra 1960 til 79. Han var direktør for the Institute for Theoretical Physics i Santa Barbara fra 1979 til 1984 og er nå Trustees´ Professor of Chemistry ved Northwestern University, USA. Pople har mottatt mange priser og hedersbevisninger i årenes løp.

Kvantekjemiske metoder er i dag i bruk i de fleste grener av kjemi og molekylfysikk. I tillegg til å gi kvantitativ informasjon om molekylene, deres egenskaper og oppførsel, gir simuleringene mulighet for en innsikt i kjemiske prosesser som vi ikke kan få fra eksperimenter alene. Anvendelsene spenner fra legemiddelkjemi og biomolekyler til faststoffkjemi og kjemien i
stjerneatomsfærer. Disse simuleringsmetodene har sine store styrker i at det er mulig å detaljbestemme betingelser som ikke kan kontrolleres eksperimentelt, og det er mulig å utforske strukturer og forhold som ikke kan gjenskapes under eksperimentelle betingelser. Simuleringene kan også brukes i tolking av eksperimentelle resultater og på denne måten bidra til at eksperimentel apparatur og målinger får et kraftigere brukspotensiale.

Forsøkene på å utnytte datamaskinenes potensiale til å løse kjemiske problemer skjøt fart i 60-årene da en rekke forskningsgrupper i Europa og USA satset sterkt på utvikling av programvare og algoritmer. Utviklingen har vært preget både av tilgjengeligheten til stadig kraftigere datamaskiner og av teoretiske og metodiske nyvinninger. John Pople har vært en av lederne i denne utviklingen. Hans filosofi har vært at dersom disse metodene skal få en bred anvendelse blant praktiserende kjemikere, må det legges vekt på brukervennlighet og ressurseffektivitet. Dessuten må påliteligheten og nøyaktigheten i simuleringene være kjent. Basert på dette har Pople sammen med en rekke medarbeidere ledet utviklingen av GAUSSIAN programmene som i dag har en dominerende posisjon innen anvendelse av kvantekjemiske metoder.
14. september Marine algetoksiner i skjell - en spennende utfordring ved professor Tore Aune ved Institutt for farmakologi, mikrobiologi og næringsmiddelhygiene, Norges veterinærhøgskole, Sted: Kjemisk Institutt UiO kl 19.15.

Marine algetoksiner i skjell - en spennende utfordring

Naturlige toksiner i sjømat er et økende problem internasjonalt. I våre farvann utgjør skjell den største risikoen for menneskers helse, mens algetoksiner i matfisk er et betydelig problem i land med varmere klima. Imidlertid kan alger føre til store tap av fisk i oppdrettsanlegg også hos oss. De toksinene som utgjør det største problemet i forbindelse med konsum av skjell omfatter de paralyserende skjelltoksinene (PSP) og de som gir kraftig diaré (DSP).

PSP-toksinene omfatter en gruppe på ca. 20 karbamater, fordelt på ulike undergrupper. Små forskjeller i struktur har stor betydning for deres giftighet. DSP-komplekset består av en rekke undergrupper av polyeterforbindelser. På tross av betegnelsen diarétoksiner, er det ikke alle toksinene i denne gruppen som gir diaré. Følgelig er det behov for internasjonal avklaring av DSP-spørsmålet siden disse toksinene utgjør et stort problem for skjellnæringen.

Også andre algetoksiner vil bli omtalt, som hukommelsestaptoksinet (domoic acid), og det aller "nyeste", azaspiracid.

Etter foredraget vil det bli enkel servering
Alle er hjertelig velkomne
Styret
28 oktober Kombinatorisk kjemi ved Duncan Akporiaye, SINTEF Oslo,
Sted: Kjemisk Institutt, Auditorium 3, Universitetet i Oslo(inngang Apalveien) kl 19.15

Kombinatorisk kjemi: Keiserens nye klær?

I løpet av de siste ti årene har det dukket opp en betydelig interesse i det nye feltet "Kombinatorisk kjemi". Teknologiutviklingen innenfor dette området er hovedsakelig rettet mot miniatyrisering og automatisering. Hovedmålet er å etablere "High Throughput Screening" - et raskt og kostnadseffektivt verktøy for utvikling av nye produkter. Hva er "Kombinatorisk kjemi" egentlig? Hvor stort potensiale har dette utenfor den farmasøytiske industri ?

Etter foredraget vil det bli enkel servering
Alle er hjertelig velkomne
Styret

Bedriftsbesøk hos Axis-Shield ASA

torsdag 25 november kl. 19.15

Ulvenveien 87, Økern, Oslo (T-bane nr 5, gå av på Økern)

Program

Foredrag ved

Forskningsdirektør Dr. Philos Erling Sundrehagen

"Axis - Fra bakgård til fabrikk"

Foredrag ved Produktsjef
Cand.real Christian Christiansen

"Homocystein - Neste århundrets risikofaktor"

Omvisning på fabrikken

Enkel bevertning