5. Norske Polymer- og kolloidvitenskapelige Vårmøte

Referat

Det 5. Norske Polymer-og kolloidvitenskapelige Vårmøte ble avviklet i dagene 26. - 28. mars 2001. Møtet samlet i år 41 deltagere, fordelt på 23 fra Universitetet i Oslo og NTNU, Trondheim, og 14 fra industri of forskningsintitutter: Borregaard, Brødr. Sunde, Dynal Particles, Jotun, Norsk Hydro, Nycomed Imaging og SINTEF. I tillegg var det invitert 3 foredragsholdere: Prof. Martin Malmsten, Ytkemiska Institutet, Stockholm, Prof. Thomas Hjertberg, Institutionen för Polymerteknologi, Chalmers Tekniska Högskola, Göteborg, og Prof. Tor Austad, Høgskolen i Stavanger. Jan Schäffer fra Dipl. Ing. Houm A/S var også tilstede og presenterte det nyeste av reometre som finnes i markedet.

Møtet var delt i 3 sesjoner, mandag ettermiddag, tirsdag ettermiddag og onsdag formiddag. Malmsten var først ut med et foredrag om overflatedekning ved hjelp av biodegraderbare poly(etylen oksid)-poly(laktid) - kopolymerer. Disse har vært brukt til å belegge hydrofilt og hydrofobt silika. De molekylære forholdene for adsorbert materiale ble studert ved hjelp av ellipsometri og AFM. Med økende pakningstetthet av polymer oppstår fortrengning av tilstedeværende protein. Biodegradering av laktiddelen av polymerene gir økt polymeradsorpsjon til flatene. Arbeidet han presenterte var av teoretisk art, men problemstillingen er aktuell i praktisk sammenheng, i og med at slike studier gir økt forståelse av virkningsmekanismer rundt adsorpsjon av protein til ulike typer overflater. Det andre inviterte foredraget ble gitt av Thomas Hjertberg fra Chalmers, tirsdag ettermiddag. Han snakket om "Plast i ett uthålligt samhälle". ("Plast i et bærekraftig samfunn"). Her ble ulike strategier for produksjon av plast fra fornybare ressurser presentert. Slike biologisk nedbrytbare plastprodukter finnes allerede, men i framtiden vil vi sannsynligvis se stadig mer av dem. En byggesten kan for eksempel være melkesyre som gir polylaktider. Fra et miljøsynspunkt er det viktig at atmosfæren ikke tilføres netto CO2 ved produksjon og nedbrytning av slike stoffer.

Det tredje inviterte foredraget ble gitt av Tor Austad på onsdag formiddag. Han hadde fremdeles tro på oljen som kanskje verdens viktigste energibærer og utgangsstoff for plastprodukter i overskuelig framtid. Hans foredrag belyste bruk av kationiske surfaktanter for å endre visse kalksteinsreservoarer (kritt) fra å være oljefuktende til å bli vannfuktende. Dette forholdet er viktig ved oljeutvinning ved hjelp av flømming. En forholdsvis enkel modell for virkningen av surfaktanten (adsorpsjon til kalksteinsporene) er med på å forklare fenomenet, og har stor økonomisk betydning for oljeutvinningen i områder av verden hvor forekomsten av oljefuktende kalksteinsbergarter er stor. Laboratorieforsøk tyder på at utvinningsgraden kan økes dramatisk.

Ellers var det i år påmeldt flere foredrag enn i fjor, i alt 21. Som før var det en overvekt av innlegg fra UIO og NTNU, men også SINTEF og Dynal Particles var representert med bidrag. Fabrice Lapique fra SINTEF Materialteknologi snakket om bruk av epoxy-lim (Araldit) til bruk ved liming av aluminium ved romtemperatur. Elin Aksnes og Astrid Molteberg fra Dynal Particles (gamle Dyno Particles og Dynal er nå gått sammen i et nytt selskap) snakket om mikrokuler til bruk i henholdsvis fast fase-syntese av oligonukleotider og i metallbelagt (gullbelagt for eksempel) form for anvendelse i lim innen mikroelektronikk (ledende lim). Av de øvrige innlegg kan spesielt nevnes to fra farmasøytisk institutt, UIO, Marianne Hiorth og Ingunn Tho, som snakket om henholdsvis fremstilling av pektin/kitosan-filmer for målstyrt frisetting av legemidler fra tykktarm, og pektinpellets til bruk som bærer for legemidler. Det er hyggelig at også det farmasøytiske miljøet nå finner veien til våre møter ! Alt i alt var kvaliteten på foredragene også i år jevnt over god. Det eneste man kanskje kunne ønske var litt mer diskusjon og engasjement fra salen i tilknytning til innleggene. Kanskje var de så selvforklarende at ytterligere kommentarer eller spørsmål var unødvendig ?

Ellers var været praktfullt denne gangen. Tirsdag formiddag var avsatt som vanlig til frie aktiviteter, hvorav de fleste, inklusive undertegnede, tok ut på langtur med ski. Et gnistrende føre gjorde at 3 mil gikk unna før lunsj. Absolutt å anbefale!

Neste år blir det ikke Wadahl-møte. Dette fordi faggruppen i 2002 skal stå for arrangementet av Nordiske Polymerdager. Årsmøte i faggruppen ble avviklet på slutten av sesjonen mandag, og et delvis nytt styre, dessuten utvidet med 2 vararepresentanter, ble oppnevnt for neste år. Dette vil etter hvert danne en arrangementskomite for Nordiske Polymerdager. Hvor og eksakt når disse blir avviklet, kommer vi tilbake til etter hvert. Følg ellers med på faggruppens nettsider.

Harald Walderhaug